2016-05-23 13:43:45• hírek • Szatmar.ro

Menni vagy maradni?

A fiatalok jövőtervezési szempontjairól készít felmérést a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület.

2015-ben Kolozsvár volt Európa Ifjúsági Fővárosa, ezért egy kicsivel nagyobb figyelem irányult a fiatalokra összességében. Akkor a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület (SZAFKE) elvégzett egy felmérést azzal kapcsolatban, mire lenne szükségük ahhoz, hogy hazatérjenek a szülővárosukba és itt telepedjenek meg.

Most erre alapozva szeretnék kibővíteni a felmérést, így elsősorban az érdekeli őket, hogy melyek azok a szórakozási és rekreációs lehetőségek, amelyek vonzóvá tesznek a fiatalok körében egy várost. Kiemelten gondolnak itt a kultúra megszokott vagy nem annyira megszokott megnyilvánulási formáira.

Szatmár megyében a magyar fiatalok kezdték meg a prefektusi hivatallal való együttműködést annak érdekében, hogy egy átfogó, fiatalokat érintő stratégiát dolgozzanak ki. Ezzel kapcsolatban egy uniós projekt révén elkészült már egy általános, fiatalokról szóló tanulmány, de ez nem bizonyult eléggé specifikusnak, mivel részletekbe menő felmérés nem áll rendelkezésünkre megyénkre vonatkozólag, csak az önkéntességről.

Most kimondottan a magyar fiatalokra koncentrálnak. Azt szeretnék megtudni egy hónap alatt online kérdőív ktöltésével, hogy mennyien tervezik a jövőjükert itthon, s melyek azok az igények, amelyekkel haza lehetne vonzani a fiatalokat, illetve itt lehet őket marasztalni. Nem akarnak - elmondásuk szerint - abba a közhelybe botlani minden beszélgetésnél, hogy egyedül a munkahelyek megléte hazahozza majd a fiatalokat, hiszen az elmúlt időszak bebizonyította, hogy ez messze nem igaz, például a mérnökök esetében.

Sokszor azért nem telepszik meg itt a megyében egy vállalkozó, mert a megye nem tudja előteremteni a szükséges munkaerőt, akik megfelelő szakképzettséggel rendelkeznének. A program révén készül majd egy elemzés, hogy a döntéshozók felé is tudják hitelesen és valósan közvetíteni az általuk képviselt fiatalokat.

A kérdőívet az alábbi linken lehet kitölteni: www.kerdoivem.hu/kerdoiv/879589822/. Természetesen elérhető a SZAFKE facebook oldalán is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: